RECOMANDARE DE FILM: THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS

Probabil ca deja stiti aproape toti de el, dar astazi este recomandarea mea:)

Prima oara l-am vazut atunci cand a aparut in 2008, pe atunci eram in Spania si profesorul ne dusese la cinema sa-l vedem, si pot sa spun ca deja l-am vizionat de vreo 3 ori si de fiecare data imi place la fel de mult:)

Pentru cei care nu stiti, exista si o carte, care a fost publicata si la noi in tara la editura RAO in urma cu ceva timp.

Baiatul cu pijamale in dungi de John Boyne

Aceasta este povestea unui băieţel german pe nume Bruno, al cărui tată a primit o slujbă foarte importantă, ceea ce înseamnă că toată familia trebuie să se mute departe de oraş, într-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuinţă adevărată şi unde în spatele unor garduri nesfârşite se află sute, poate mii de oameni îmbrăcaţi în pijamale în dungi. Bruno se străduieşte să înţeleagă ce se întâmplă în jurul său. Cititorul bănuieşte despre ce e vorba, dar bietul Bruno, nu. Porneşte aşadar să exploreze împrejurimile şi întrezăreşte un punct care devine o pată şi pata, un băiat. Scrisă într-un limbaj simplu, copilăresc, această carte este mult mai mult decât o poveste pentru copii. Cititorul se va teme de momentul în care Bruno îşi va pierde inocenţa copilăriei şi va începe să întrezărească adevărul, dar poate că lucrurile vor evolua şi mai rău şi el nu va descoperi deloc adevărul. John Boyne este un scriitor irlandez, născut la Dublin în 1971. A scris nenumărate cărţi şi povestiri pentru copii. Cartea sa Băiatul cu pijamale în dungi s-a vândut în lumea întreagă în peste 2,5 milioane de exemplare şi a fost ecranizată de curând de Miramax.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

“Băiatul în pijamale vărgate”, o lecţie de umanitate

Miramax Films, care a realizat si memorabilul “La vita è bella” al lui Roberto Benigni, ne prezinta pelicula “Baiatul în pijamale vargate”, o poveste cutremuratoare despre inocenta pierduta si omenia regasita si “unul dintre cele mai bune filme ale anului.” [n.n. 2008]

Inspirat de best-seller-ul omonim scris de John Boyne, “Baiatul în pijamale vargate” este povestea Holocaustului din perspectiva lui Bruno (Asa Butterfield), baiatul în vârsta de 8 ani al unui ofiter german (David Thewlis, cunoscut publicului cinefil din seria “Harry Potter”). Detasat drept comandant al unui lagar de concentrare, nazistul se muta, împreuna cu familia, într-o locuinta din apropiere. Plictisindu-se în noua casa si dornic de tovarasi de joaca, Bruno devine tot mai curios în legatura cu “ferma” care se zareste în departare si, în ciuda interdictiilor mamei (Vera Farmiga, câstigatoarea premiului pentru cel mai bun rol feminin la Festivalul Independent de Film al Marii Britanii), începe sa exploreze împrejurimile pâna la gardul de sârma ghimpata care îngradeste curtea aceea “ciudata”, unde oamenii stau toata ziua îmbracati în “pijamale”. Astfel îl cunoaste pe Shmuel (Jack Scanlon), un baietel evreu de aceeasi vârsta, cu care se împrieteneste si se joaca, ba chiar îi duce mâncare pe ascuns.

Curând, afla ca trebuie sa-si considere noul prieten dusman, la fel ca pe toti ceilalti evrei, dar candoarea si pofta ludica a celor doi copii sunt mai puternice decât lectiile de propaganda antisemita nelipsite din educatia lui Bruno. Shmuel, “dusmanul”, îl învata ce înseamna cu adevarat prietenia si astfel, în loc sa separe lumi, gardul de sârma ghimpata îi uneste pe cei doi copii, sterge diferentele sociale si etnice si creeaza o alianta – fireasca la vârsta copilariei, dar cu desavârsire interzisa în contextul epocii. Curiozitatea lui Bruno si prietenia sincera care îl leaga de “baiatul în pijamale vargate” are însa consecinte neasteptat de tragice pentru amândoi, iar finalul povestii releva nu doar o lectie de istorie, ci si una de umanitate.

Numeroase carti si filme au fost inspirate de Holocaust, însa “Baiatul în pijamale vargate” impresioneaza, surprinzator, tocmai prin evidenta faptului ca nazistii exterminau nu doar oponentii declarati sau presupusi ai rasei ariene, ci si constiinta propriilor copii, prin educatia defectuoasa, bazata pe minciuna, manipulare si cruzime nejustificata, pe care le-o dadeau prin exemplul faptelor lor.

Anunțuri

11 gânduri despre “RECOMANDARE DE FILM: THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS

  1. of course like your web site but you need to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I will surely come back again.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s